woensdag 22 april 2020

Pandemische Terreur IV: De Zwart Dood


De Weg van terreur



De Zwarte Dood, één van de bekendste pandemieën ooit, met als boosdoener de Yersinia Pestis
bacterie die builenpest veroorzaakt. Het is een pandemie waar we al veel over gehoord hebben. De bacterie die zich schuilhoud in vlooien die ratten besmetten en op hun beurt de mensen besmet. De bacterie die via de handel en soldaten zich een weg baande van Azië naar Italië. Na Italië verspreidde pestbacterie zich door Europa met de klok mee: Frankrijk, Spanje en Engeland bleven in 1348 niet gespaard door de pest. Een jaar later moesten Nederland, Duitsland en Noorwegen er ook aan geloven. Twee jaar later was Rusland aan de beurt. Dat lijkt toch heel sterk op de weg die het coronavirus aflegde?
Tot zover in grote lijnen de verspreiding van de pest. Waar ik het met jullie een stuk uitgebreider over wil hebben zijn de maatregelen en de vervolging van de Joden.


Social distancing in de middeleeuwen: maatregelen toen en nu


Als we eens goed nadenken is het niet zo vreemd dat De Zwarte Dood zo verwoestend was. Als we denken aan de middeleeuwen, dan denk ik niet aan de meest hygiënische tijden. Dit in combinatie met de onwetendheid van die tijd lijkt me dan ook een cocktail voor problemen. Wanneer we denken aan COVID-19 dan wordt er juist heel hard ingespeeld op die hygiëne. “Was je handen!” is één van de belangrijkste preventieadviezen die we opgelegd krijgen. In de middeleeuwen was dit uiteraard niet het geval.
Pestmeester/ Snaveldokter
Maar wet deden ze dan in de middeleeuwen tijdens de pest? Wel, jullie hebben ze waarschijnlijk wel al eens gezien. Weliswaar op afbeelding, want volgens mij lopen die hier niet meer rond. Die mannen met dat gekke masker met een lange snavel. 
De pestmeesters of ook wel snaveldokters genoemd. In eerste instantie waren het de artsen die de zieken verzorgden, maar de kans dat zij overlijden was dan ook relatief groot. Wanneer de slachtoffers met grote getallen opliepen, stelden lokale overheden functionarissen aan om de pestlijders te verzorgen en te isoleren. Ze droegen een hoed, een masker met lange snavel, daar zouden ze naar verluid een lekker ruikende kruidenmix instoppen om de lucht te zuiveren. Dit omdat ze dachten dat de pest zich door de lucht kon verspreiden. Als je mijn stukje over de builenpest gelezen hebt in mijn vorige blogpost ‘Pandemische Terreur III: De Pest van Justinianus’, dan weet je dat dit niet mogelijk is met de builenpest. Met de longpest daarentegen is dat wel mogelijk, wanneer het slachtoffer hoest of niest. Longpest kan je krijgen wanneer de pestbacterie (Yersinia Pestis) opgenomen wordt in het bloed. Verder droegen de pestmeesters grote leren handschoenen, lange leren laarzen en een lange leren cape. Ook hadden ze een houten stok zodat ze de zieken niet moesten aanraken wanneer ze hen onderzochten. Deze outfit zou dienen voor het zichzelf beschermen tegen de pest.


Antisemitisme lang voor de Tweede Wereldoorlog



Wat heeft Jodenvervolging dan te maken met ‘De Zwarte Dood’, is dat niet iets uit de Tweede Wereldoorlog? Wanneer we denken aan Jodenvervolging, zullen de meesten denken aan de Holocaust uit de periode 1940-1945. Wie kent het niet, de verhalen over de getto’s en de concentratiekampen? Ook na de pestepidemie was er sprake van Jodenvervolging, want de Joden werden verantwoordelijk gehouden voor de uitbraak. Er ontstonden indrukken dat de Joden met relatief minder slachtoffers waren, wat hen verdacht maakte. Dat is natuurlijk niet zo vreemd vanuit onze kijk naar zaken als je weet dat heel wat joodse wetten de hygiëne bevorderen. Geruchten deden de ronde dat zij waterputten en bronnen hadden vergiftigd. Dit verhaal werd geloofwaardiger  toen in september 1348 enkele joden dit verhaal bevestigden, weliswaar onder marteling. En zo werd het verhaal van stad naar stad rondgestuurd. Maar laat ons eerlijk zijn, wie zou niet bezwijken onder de middeleeuwse marteltechnieken?
Antisemitisme zou één van de mogelijke redenen zijn dat joden als zondebok werden aangewezen. Dergelijke verhalen van ‘de kwaadaardige joden’ deden in die tijd al langer de ronde. Joden stonden volgens Rooms-katholiek beleid onder bescherming van de kerk omdat  Jezus geboren was in het Joodse volk, maar daar hadden de meeste Christenen geen gehoor naar. In hun ogen wilden ze de Messias niet erkennen, waardoor zij een afkeer voor hen hadden. Ook hadden de Christenen op economisch vlak baat bij het elimineren van joodse gemeenschappen. Het bood hen kansen tot plunderen, want joden speelden een belangrijke rol in de geldeconomie.
Paus Clemens VI liet twee keer een pauselijke oorkonde uitbrengen. Daarin stelde hij dat diegenen die de joden de schuld gaven, verleid werden door de Duivel. Hij wees erop dat de joden ook slachtoffer van de pest waren geweest en de ziekte ook voorkwam in streken waar geen joodse gemeenschappen waren. Maar zijn oproep aan geestelijken en leiders om joden te beschermen werd veelal teniet gedaan.


Wie is onze zondebok?


Racisme, het is van alle tijden en ook in onze tijden is het niet weg te denken. Zelfs de bedreiging van het virus lijkt er niet tegen te helpen. Sterker nog, het lijkt erop dat het racisme nog meer kansen geeft. Wanneer ik kijk naar de nieuwsberichten heb ik al een portie te lezen gekregen van mensen met Aziatische roots die nu het doelwit van racistische opmerkingen zijn geworden. Filmpjes van over de hele wereld waarin mensen opmerkingen naar het hoofd geslingerd krijgen. Dat is spijtig, want mensen geven hen de schuld van het coronavirus. Ze wijzen met het vingertje dat hun eet- en leefgewoontes de schuld zijn van dit alles, dat ze het verdienen om ziek te worden en wat nog al niet.
Daarom wil ik toch even oproepen, en ik hoop dat jullie dat ook zo zien, dat een virus geen excuus mag zijn voor racisme of xenofobie! Deze mensen zijn evengoed het slachtoffer en dit virus maakt geen onderscheid tussen huidskleur of sociale, culturele, economische of politieke status. We zijn allen het slachtoffer van deze pandemie en omdat het virus als eerste uitbrak in China mag dat mensen er niet de reden toe geven om dergelijke opmerkingen te maken. We hebben nu wel belangrijkere dingen aan ons hoofd.



Bronnen:




6 opmerkingen:

  1. Deze informatie heb ik ook opgezocht, leuk om te zien dat je ze op een andere manier verwerkt! Wist je dat de pestmeester wel nog te zien is? Wel is waar in het Italiaanse straattheater Commedia dell' arte en het huidige cranaval. Met je mening over racisme ben ik helemaal akkoord! Wel is het beeld bij mij van racisme tijdens het coronavirus mij nog niet echt opgevallen. Zijn er hier artikels over te vinden? Want het is zeker en vast een interessant onderwerp! Denk ook maar aan de kansarme gezinnen die in deze periode het moeilijk hebben. Want het lijkt er stilaan aan te komen dat we verplicht zullen worden om mondmaskers aan te kopen. Niet de grootste kost maar zeker en vast een extra kost. Nu zijn er wel veel gemeente/ steden die hier aandacht voor hebben en mondmaskers zullen ronddelen. Zoals bij ons krijgen we per inwoner vijf gratis mondmaskers die bedeeld zullen worden door vrijwilligers.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De verspreiding van de zwarte dood heeft inderdaad een gelijkaardige verspreiding zoals nu. Een ding is zeker, zo'n pestmeester had ik vroeger niet willen kruisen. Antisemitisme leeft al een lange tijd, verschrikkelijk dat de Joden de schuld kregen omdat ze een betere hygiëne hadden. In elke crisis zal er worden gewezen naar een zondebok, net zoals nu. Ik heb ook artikelen gezien die aantonen hoe verwijtend men is naar de bevolking van China en elke persoon met Aziatische roots beschuldigd, zoals jij ook verteld. Ik begrijp het echt niet, stop racisme!

    En Eva, super post! Je gaat er duidelijk voor, werken met Romeinse cijfers wekt ook een star-wars saga gevoel op haha.Doe zo verder en hou je goed!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. wat erg dat de joden de schuld kregen van alles. het is raar hoe wij mensen toch steeds de schild willen schuiven in anderen hun schoenen. heel erg boeiend dat je hiernaar de link legt. Rasisme zal jammer genoeg altijd blijven bestaan. Ik heb hier zelf nog geen artikels over gevonden. Super leuke blog om te lezen doe zo verder !

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Inderdaad Eva... een zondebok zoeken is ook weeral een gedrag dat tot uiting komt tijdens een epidemie. De samenleving, het publiek gaat mogelijkse veroorzakers gaan discrimineren.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hele mooie post! Ik leer altijd heel erg bij als ik je blog lees. Als je daar eens dieper over nadenkt, waar ik eerlijk gezegd nog nooit heb bij stilgestaan. Waarom zoekt de mens altijd een zondebok? Om zichzelf gerust te stellen? Om zelf geen schuldgevoelens te moeten hebben? Doe ik dat ook? Hmm toch wel eens stof om over na te denken. Curieus ook dat hygiëne nog altijd een struikelblok is en in deze tijden.
    Heel fijn om te lezen, hou je goed!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Raar dat veel ziektes verspreiden in Italië, zoals je ziet was dit met corona ook wel het geval.
    Persoonlijk vind ik ook wel dat we nu als zondebok China kiezen, dat merk je bijvoorbeeld heel erg bij Trump zijn uitspraken. Ook heb ik mensen in mijn omgeving al die uitspraak horen maken. Persoonlijk denk ik dat dit komt, omdat de media hier ook wel een beetje naar toe stuurt.
    Een heel vlotte en fijne blog om te lezen!

    BeantwoordenVerwijderen

Ons Koloniaal “Verleden”

Naar aanleiding van de ‘Black Lives Matter’ beweging en de verschillende berichten in de actualiteit rond de standbeelden van Leopold II, h...